hygiene en veiligheid


In onze studio wordt gewerkt volgens de hygiene richtlijnen van het LCHV en RIVM. Wij worden periodiek gekeurd door de GGD we zijn dus altijd up to date met de nieuwste wet en regelgeving omtrent hygiene. 

 

Aan het laten zetten van een tatoeage zit een risico waarvan de GGD ons vraagt jou op de hoogte te stellen. Hieronder kan je lezen welke risico's dat zijn. Lees deze door als voorbereiding op je afspraak. 

Informatie over de risico's van een tatoeage, LCHV Juni 2014


 Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

 

Laat geen tatoeage aanbrengen:

- Op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;

- Op een litteken dat minder dan een jaar oud is;

- Op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd;

- Op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of

waar de laserwond nog niet genezen is;

- Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;

- Als je onder invloed bent van alcohol of drugs;

- Als je zwanger bent.

 

Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:

- Diabetes;

- Hemofilie;

- Chronische huidziekte;

- Allergie voor tatoeagematerialen of -inkt; 

- Immuunstoornis;

- Hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Het zetten van een tatoeage


Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:

- De huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje;

- De naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt; de naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes;

- Tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;

- De tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze

vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je

huid;

- De tatoeage na afloop wordt verzorgd en afgedekt.

NAzorg


Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is. De tatoeëerder geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van tatoeages. Lees dit goed door.