Hygiene en veiligheid


In onze studio wordt gewerkt volgens de hygiene richtlijnen van het LCHV en RIVM. Wij worden periodiek gekeurd door de GGD we zijn dus altijd up to date met de nieuwste wet en regelgeving omtrent hygiene. 

 

Aan het laten zetten van een piercing zit een risico waarvan de GGD ons vraagt jou op de hoogte te stellen. Hieronder kan je lezen welke risico's dat zijn. Lees deze door als voorbereiding op je afspraak. 

Informatie over de risico's van een piercing


Het aanbrengen van piercings brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en hebt gegeten. Stel de piercer op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiëne richtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. 

Laat geen piercing aanbrengen: 

 • op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan; 
 • op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet of wanneer de piercing er korter dan 2 maanden uit is; 
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen; 
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs; 
 • als je zwanger bent. 

Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen: 

 • diabetes 
 • hemofilie 
 • chronische huidziekte 
 • allergie voor piercing(materialen) 
 • immuunstoornis 
 • hart- en vaatafwijkingen. 
 • sarcoïdose.

Heb je een van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen/antibiotica en wil je toch een piercing? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts. 

Het zetten van een piercing


Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat: 

Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat: 

 

 • de huid voor het piercen met gedesinfecteerde handen wordt schoongemaakt en de huid waar de piercing in geplaatst wordt gedesinfecteerd wordt met een RVG gecertificeerd huid desinfecterend middel;
 • de naald en de piercing steriel zijn verpakt en ze niet met blote handen worden aangeraakt (enkel de steriele verpakking mag aangeraakt worden met gedesinfecteerde handen); 
 • de piercer tijdens het zetten van de piercing steriele handschoenen draagt (verpakt per 2 stuks);
 • de piercer eventueel bloed/lichaamsvocht afneemt met een steriel verpakt gaasje. 
 • de piercer een mondmasker draagt, er wordt bij piercen een diepe wond gemaakt en de piercer komt in nauw contact met deze wond. Een mondmasker zorgt voor een meer hygiënische procedure. 

 

Nazorg


Een nieuwe piercing is vergelijkbaar met een diepe wond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bij een goede verzorging duurt het gemiddeld 10 tot 12 weken tot de wond genezen is (sommige piercings zelfs langer). De piercer geeft mondelinge en schriftelijke uitleg over de nazorg van piercings. Lees dit goed door, je kan de nazorg instructies ook hier onder downloaden. 

 

Bij sommige mensen kan na het zetten van een piercing littekenweefsel ontstaan. Bij problemen met de piercing dien je altijd je huisarts te raadplegen. De piercer kan wel adviseren bij problemen, maar aangezien problemen met de huid behandelen niet onder de bevoegdheden van de piercer valt dient hiervoor een arts geraadpleegd te worden. Verwijder nooit het sieraad bij ontstekingen of irritaties. Dit verergert de situatie vaak.

Download
Nazorg_ piercing.jpg
JPEG-bestand 4.1 MB
Download
Piercing aftercare.jpg
JPEG-bestand 4.5 MB