Hygiene en veiligheid


In onze studio wordt gewerkt volgens de hygiene richtlijnen van het LCHV en RIVM. Wij worden periodiek gekeurd door de GGD we zijn dus altijd up to date met de nieuwste wet en regelgeving omtrent hygiene. 

 

Aan het laten zetten van een tatoeage zit een risico waarvan de GGD ons vraagt jou op de hoogte te stellen. Hieronder kan je lezen welke risico's dat zijn. Lees deze door als voorbereiding op je afspraak. 

Informatie over de risico's van een tatoeage, NEN-EN 17169


 

 Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/beschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.

 

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten, een geldige vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de meest recente hygiëne norm.

 

Laat nooit een tatoeage aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat je geen tatoeage aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

 

Tevens dien je ook geen tattoo aan te laten brengen (of enkel onder goedkeuring van een arts) als je een van de volgende aandoeningen hebt:

 

- hemofilie of andere bloedstollingsziektes

- epilepsie of hart en vaataandoeningen

- bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren

 

- diabetes

- auto immuunstoornis

- immuungecompromitteerde ziektes

- sarcoïdose

 

Let erop dat de tatoeëerder tijdens het tatoeëren:

 

- de huid schoonmaakt en desinfecteert.

- als de huid geschoren dient te worden gebruik maakt van een nieuw wegwerpscheermesje.

- de naalden en inkt steriel zijn verpakt en enkel voor jou worden gebruikt.

- tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken.  

- de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt bij het aanraken van iets anders dan zijn machine, tissues, steriele materialen of jouw huid.

 

Let erop dat de tatoeëerder na het tatoeëren:

 

- de tatoeage schoonmaakt met een milde zeep of goedgekeurd huiddesinfectiemiddel met RVG -nummer.

- de tatoeage droogdept met schone tissues of een schoon gaasje.

- de tatoeage voorziet van een huishoudfolie, gaasje, wondfolie of pleisterspray en je hierover mondelinge uitleg geeft en nadien ook een schriftelijke nazorginstructie meegeeft voor de gebruikte methode. Tatoeages in het gezicht (ook permanente make-up) hoeven niet te worden voorzien van bovengenoemde folies, gaasjes of sprays.

- de tatoeage indien nodig insmeert met een aftercare zalf (in het geval van huishoudfolie).

Uitleg over tekenen van normale genezing en tekenen van infectie of allergieën:

 

- je kunt merken dat er (veel) wondvocht of overtollige inkt van de tattoo komt, dit is normaal.

- je kunt roodheid zien op en rondom het getatoeëerde gebied, dit is normaal.

- je kunt milde zwelling waarnemen op en rondom het getatoeëerde gebied, dit is normaal.

- je kunt koorts of koude rillingen krijgen na het tatoeëren gedurende de eerste 12 uur na het zetten, dit is normaal. Als dit aan houdt kan het een teken zijn van infectie.

- als de tattoo wondvocht blijft lekken na een langere periode, of er komt gelige pusachtige vloeistof uit de tattoo dan kan dit een teken van infectie zijn.

- als de tattoo een nare geur ontwikkeld kan dit een teken van infectie zijn.

- als je merkt dat er een toename is in pijnlijke roodheid, een toenemend kloppend of brandend gevoel, moeilijkheid tot bewegen van het getatoeëerde lichaamsdeel of uitlopende rode lijnen over de huid kan dit een teken van infectie zijn.

 

Indien je een mogelijke infectie hebt dien je altijd direct contact op te nemen met een arts. Breng tevens altijd je tatoeëerder hiervan op de hoogte. Personen met bepaalde aandoeningen dienen extra voorzichtig te zijn, gezien zij een hogere kans hebben op een wondinfectie.

 

Indien je een allergische reactie hebt dien je gelijk te stoppen met het gebruik van alle producten voor de tattoo en contact op te nemen met een arts. Tevens dien je ook in geval van allergische reacties je tatoeëerder op de hoogte te brengen hiervan. De tatoeëerder is namelijk geadviseerd dit te documenteren.

Nazorg


Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is. De tatoeëerder geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van tatoeages. Lees dit goed door tevens is de nazorg hieronder te downloaden. 

Download
Nazorg_folie.jpg
JPEG-bestand 4.1 MB
Download
Nazorg_secondskin.jpg
JPEG-bestand 3.9 MB